A tőzsdetanonc - avagy, az út a sikerhez!

Vigyázz "nagyok", jövünk!

2019. március 02. - ratkaiadambence

3 hónap, 3 céltudatos fiatal és tömérdek stratégia? Nem lehetetlen, mi megcsináltuk! 3 hónapot kaptunk, hogy fejlesszünk egy stratégiát, amit a februári workshop-on prezentálni fogunk. Az út nem volt egyszerű, voltak akiket ez igazán próbára tett, köztük engem is. Ez az időtáv se nem hosszú, se nem rövid, mégis egy örökkévalóságnak éreztem ami egy pillanat alatt elszált. Imádtam! Hiába folyt bele a karácsony, az új év, a srácoknak az egyetemi vizsgák, mi éjjel és nappal azon agyaltunk, hogy tapasztalat nélkül mit lehet találni a piacon, ami hosszútávon működőképes. S&P500 volt a nagy célom, ahol 3 szcenáriót vettünk alapul. Keresgéltünk devizapárokon range stratégiákat, NFP napok lekereskedését figyeltük meg, amiből nagyon szép stratégia bújt elő és a FOOTSIE-n is találtunk egy szép napi belépőt. Úgyhogy, nem volt mást tennünk, csak elmennni a workshop-ra és prezentálni. Na es hol is voltunk azon a napon?

Aura Hotel Balatonfüred! Magyarország elsőszámú felnőtt wellnes szállodája, ahol azon az egy napon úgy éreztem magam mint a Hiltonban. A szálloda kialakítása gyönyörű, minden kerek formát kapott, tükrözve a szálloda eredetiségét és nevét. A szobák modern kialakításúak, egytől egyi gyönyörűszép kilátással. Nagyon nagy figyelmet fordítanak a gyógy-wellnes részlegre, ahol a szaunák szaunái engem teljes mértékben lenyűgöztek. Óriás jakuzzi, benti és kinti medencékkel, merülőkkel. A gasztrokúltúra is kiváló, bár nem tudtam végig kostolni a szakács finomságait, így ezért mindenképpen vissza kell térnem, de ha nem is ezért, akkor a különleges bár miatt biztonsan, ahol szinte sehol sem kapható helyi borokat és legalább 15 fajta gint is végig lehet kostólni. Mindenki mosolygós volt, segítőkész a szállodai dolgozók közül. Hiába nem pihenni mentünk, hanem prezentálni az eredményeket, akkor is a szálloda lenyűgözött. Köszönjük a körbevezetést Böde Flóriánnak, aki a szálloda igazgatójaként személyesen vett részt a napunk sikerességében. https://aura-hotel.hu

Két stratégiát prezentáltunk, backtesztekkel és szimulációkkal. Mind a kettő megállja a helyét a piacon és hosszútávon jövedelmező, de nem is akárhogyan. Bemutattuk az üzleti tervünket, ami alapján a kereskedést végezni fogjuk. Személy szerint nagyon sokat foglalkoztam vele, mert úgy éreztem ez az alapja egy vállalkozásnak, amibe mindig vissza vissza tudok nézni, ha valami nem úgy alakul, mint ahogy elképzeltem. Ez kifizetődő volt, ugyanis megkaptam érte a jutalmat mind magamtól, mind a csapattól. 

De még mindig nincs vége! Lezártuk hát az akadémiát, a workshopot és eljött az előző blogban írt kezdet, ugyanis páran nem állunk meg, hanem nekilátunk még keményebben dolgozni. Stratégiákat keresünk, fejlesztünk, ötletelünk és céltudatosan csapat szinten gondolkozunk a jövőre vonatkozóan, specializálódva, hogy egy színes és hatásos csapattal tudjunk, így fiatalon is, betörni a nagyok közé. 

Viktor és az akadémia felkészített minket mentálisan, mentorálva az elmúlt fél évünket, így hát, mi habozás nélkül a haditervet a kezünkbe véve, akadályt nem ismerve törünk előre mindaddig, amíg minden falat meg nem mászunk, ami az utunkba kerül és el nem érkezünk oda, ahova már mi építünk egyet, de nem falat... de nem ám, hanem kaput! 

Valaminek a vége, az mindig valaminek a kezdete!

 Elérkezett a várva várt utolsó képzésünk, de a móka nem áll meg. Mesterclass képzésünk volt a pont az i-re.

 

Minden egyes képzésünk után, azért idővel elő-előjöttek kérdések, amik tisztázásra vártak. Gyakorolgattam a stratégiákat és persze minél többször gyakoroltam őket, annál többször jöttek előa kétségek és kérdések. Na hát ezek itt mind megválaszolódottak és szertefoszlottak. De ha ez se lett volna elég, Viktor arról is gondoskodott, hogy egy videófelvétel készüljön a képzésről, amit vissza tudunk nézni akármikor. Az egész napos képzések több mint 40 órás videóanyaga az egyik leghasznosabb dolog, amiért nagyon hálásak vagyunk. Hiába megy magabiztosan már a stratégiák bekötése, a piaci trendek elemzése, még mindig vannak új információk a videókból. 

 

Mesterclass képzésünkön szokásosan Viktor gondoskodott a reggeli harapnivalókróés frissítőkről. Motiváltságimban leraktam minden stimulálószer napi használatát, ami a tőzsdéhez javasolt, igy egyáltalán nem kellett kávéznom már, sőt még a cigarettát se kívántam. Csak a tudásom növelését. Nagyobb részt stratégia építéssel foglalkoztunk a szeminárium elején, ami nagyon fontos és aktuális számomra, ugyanis a  7-ek egy a már Viktor által elkészített stratégia más piacokon lévőbeérését teszteli. Átbeszéltük az alapelveket a kereskedésre és a konzisztenciára le vetítve. Kereskedési rendszereket boncolgattunk, ami a stratégia építésben segít nekünk, ugyanis egy stratégiai építése nem gyerekjáték. Rengeteg dolgot kell szem előtt tartani, hogy egy jóötletből születhessen valami. Nade, azután jöhet a backteszt majd a szimuláció. Nem csak leülök a gép elécsibészkedni, a majd lesz belőle valami alapon. Később érintettük a „Money Management”-et, a kivitelezés gyakori hibáit és a kereskedés 6 szakaszát mentális aspektusból. S ezután jött a legjobb, az üzleti terv átbeszélése. Hú! Azta mindenit! Mentális szabályok, célok meghatározása, pénzügyi szabályok, kereskedési szabályok és ezeken belül az optimális fogadási tétek, drawdown-ok, befektetési szabályok, filozófiák, identitások, specializálódások és még sorolhatnám. Több 10 és azon belül több 100 fókuszpont van amit meg kell határozni és nem csak „for fun”. Be is kell tartani. Úgy kell megírnunk a saját „Trading terv”-ünket, hogy az lesz a kereskedési bibliánk. Betartása elengedhetetlen a tőzsdei sikerekhez. Na nesze neked Bence, szabályok közékerültél- gondoltam magamban. De hát legyen -  jött az ellenreakció. Itt az ideje, hogy a sok mindenből egyet csináljak és abból induljanak később az új dolgok.

 

Az üzleti terv megírását elkezdtem, a számlanyitást elindítottam. Ha minden a terv szerint alakul, akkor az úévet és a következő10 újat is már tőzsdei kereskedőként nyitom meg.

 

Rengteteget segített az egész 3 hónap alatt Viktor őszintesége, aki minden saját hibát, észrevételt, tapasztalatot  és mindent is megosztott velünk, velem. Bármikor tudtunk rászámitani, ámbár próbáltam egyedüérvényesülni, de ha elakadtam mindig kézségesen segített mint mentor, barát.

 

Nem csak szakmailag tanított ebben a 3 hónapban, 6 napban, hanem emberileg is feltette a mércét, ugyanis az idei évben 10millióforintot gyűjtött össze az akadémia non-profit támogatásával a Demeter-otthonnak, ahol daganatos gyerekek műtét utáni felépülését segítik.

 

Mindezek utáúj célok és víziók keletkeznek az emberben, de erről majd később. Hálás vagyok a managament-nek is, hogy 3 hónapja beválogattak engem az ösztöndíjasok közé. Ez úton köszönöm nektek ezt a csodálatos tapasztalatot és remélem mihamarabb megismerlek titeket, ahol már láthatjátok, hogy nem döntöttetek rosszul. 

 

De az akadémia végezetével nem csücsülünk le csak kereskedni, ugyanis vannak még feladataink. Stratégia tovább fejlesztése és egy teljesen új stratégia 0-ról felépítése. Ezt megelőzően lesz egy közös kereskedési napunk amit mindenképpen fogok dokumentálni a januári időszakban, majd Februárban Viktor előadást tart limitált létszámmal, ahováezer százalék, hogy megjelenek és végezetül egy workshop-pal zárul a februárunk ahol az addigi munkánkat fogjuk prezentálni a csapatokkal, na meg akkor már egyéni sikereket is megoszthatunk egymással.  

 

Viktor előadására itt tudtok jegyet szerezni : https://goo.gl/Xc8xaA

 

Most ugrik a majom a vízbe. Kiderül, hogy a 3 hónapos gyakorlás milyen eredményeket hoz számomra.  

Mit is csinálunk mi?

Ha tőzsdével foglalkoznátok, mit mondanátok? Mit is csináltok Ti valójában? Piros és zöld gyertyákat nézegettek egész nap? Vonalakat húzva elemeztek, számolgattok? Részvényeket adtok-vesztek? Spekulaltok? Hm.. Túl sok mindent csinálunk mi ott, még is mi a legjellemzőbb? Mik vagyunk mi? Egy szóban..: 

Kockázatkezelők. 

Első és második napunk Gáli Viktor "Lépj a piacra!" tőzsde képzésén. Nyilván siettem és még az épületet se találtam, hol kell bejutni a Hattyúházba. Megzavart az a kis bár alul mondjuk azt. Épp időre csusszantam be. Hála Dominak, aki végig update-olt, hogy még nincs nagy gond, de siessek. Első képzési napunkon rentgeteg alapot vettünk át, hogy átlássuk mivel is van dolgunk. Viktor készitett ki egy kis pogácsát, üditőt és vizet, hogy rendben tudjunk koncentrálni. Sok-sok információ volt már a fejemben a tőzsdével kapcsolatban, de nem volt még ilyen részletesen átbeszélve és leltározva. Alapok alatt tényleg az alapokat értem. Vissza mentünk a tojásig és eljutottunk egészen a keltetésig. Nem rizsáznék a fogalmakról még ugyan igy, ezért belevágok a legérdekesebb dologba, a stratégiákba. Viktor éveket töltött el azzal, hogy a megfelelő időben, a megfelelő irányba belépve és kilépve tudjon sikereket és hozamot elérni részvényárak spekulálásával. Megismerhettük a fix stratégiáit, amiket napi szinten használ. Meg kell mondjam, a rentgeteg adat és definició után úgygondoltam, hogy semmit nem fogok belőluk érteni, de ez óvodásoknak is megtanitható pénzkeresési lehetőség. "Valami minél egyszerűbb, annál kevesebb a hibafaktor" - Viktor mondta már ezt párszor, de most értettem meg. Néhány lépést kell csak figyelni és egész szép beérési aránnyal rendelkező poziciókat tudsz nyitni. Ebédelni a Jégteraszra járunk, ahol megy a kapcsolatépités, mindenki nagyon barátságos, igazi családi hangulat van. Készitettünk demo számlákat és a gyakorlás elindult. 

Első és második napunk Gáli Viktor "Urald a piacot!" tőzsde képzésén. Nem telt el több mint egy hónap, már-már barátokra leltünk egymás között a kiválasztottakkal és Viktorral. Otthonról gyakoroltunk, Viktor konzultációkat tartva segitett nekünk haladni. Imádtam a kakaós csigát. Második képzésünkön már egy kisebb tudással és tapasztalattal érkeztem. Megint elkapott az " I got this!" feeling és csak úgy uraltam az új információkat. Éheztem rá, úgy őszintén. Mindent értettem, minden adat stimmelt, a chart-ot is sikerült leolvasnom, végre átjött minden. Megtanultuk, hogyan is kell használni az Elliot hullámot, a Fibot és még több tiz másik stratégiát. Imádtam. Reggel még egy közös kereskedéssel is inditottunk. De a legfőbb amit Viktor megtanitott nekünk az az, hogy hogyan is kell felfogni a kereskedést. Az biztos, hogy nem fogunk mindig nyerni, a piacnak vissza kell adni néha. Az biztos, hogy néha elkap az érzés, hogy majd tudjuk merrre megy az árfolyam.. na ilyen nem lesz. Ezért kellenek az "EXIT" stratégiák, a stoppok használata és a szabályok betartása. Risk managament. Első nap Viktor előttünk keresett pénzt, második nap viszont az árfolyam megtréfált és bukott. Rezennés mentes arcal folytatta a szemináriumot. Tudom mit gondoltok, biztos csak jó szinesz, kinek ne fájna ha pénzt veszit. Hát rosszul gondoljátok. Még örült is neki, hiszen eddig csak nyert az elmúlt napokba, és amikor jön egy bukó, az egy újabb plusszos nap kezdete. Csak egy nap a tőzsdén. Száz százalékos profitálás efajta kereskedésben nem létezik. Tanultunk devizáokon kereskedni, DAX-on, FOOTSIE-n, NASDAQ-n, sőt még a nagy arany stratégiáját is megtanulhattuk. Tőzsdei magatartást, pozició épitést és menedzselést, kilépő stratégiákat, mint a "pozició porlasztás" és számos más hasznos tudást szivhattunk magunkba a képzésén. Nagyon örülök, hogy részt vehettem rajta és tűkön ülve várom az utolsó nagy szemináriumunkat. Addig is napi szinten a gép előtt gyakorlok, ugyesen épitem a kis számlámat. Akármennyire is nem szerettem soha szabályok között élni, itt annál inkább szükséges és sikeres kereskedővé válhatok. Akarom mondani, sikeres kockázatkezelővé. 

A való életben 2+2= 4. A tőzsdén kockázat nélkül nem kapod meg ezt az eredményt, igy a mi gondolkodásunk szerint csak úgy juthatsz hozzá a kivánt célhoz, ha a következőképp számolsz: 5-1= 4. Érted már? Ez a tőzsde.

Perfect Shoot! Micsoda egy csapat.

Fogott már el az az érzés valaha is, hogy belépsz valahová és mindenki idegen? Senkit nem ismersz és mindenki olyan merev? Amikor állandóan gondolkoznod kellett, hogy kinek milyen lépést tegyél, hogy egy picit is meginduljon a kezdeményezés az ismerkedésre? Amikor nem folyamatokban történnek a dolgok és nincs irányitás egy csapatban?

Na hát itt teljesen az ellenkezője történt! :D Hihetetlen a csapatunk! Még a fotózás is jól sikerült.

Ahogy megérkeztem mintha barátokra leltem volna, mindenki nyitott volt és őszinte. Nem volt merevség, sőt egyből a jó hangulat uralkodott el. Mindenki ismerkedett és örült, hogy egy ilyen helyen lehet. Megmondom őszintén, előre le-le chekkolgattam a srácokat és a hölgyet, hogy mégis kik lesznek ott és mindenkiben egy kellemes csalódás tapasztaltam. Dominik már napokkal előtte felkeresett, mivel mi elég közel lakunk egymáshoz. A vidékiek ugye. Őt már vártam is, hogy élőben is megismerhessem. Hihetetlenül pozitiv és egy mókagyár. Örülök, hogy a csapat tagja. Beliánnal már egyből lespanoltunk az extrémsport érdeklődésünknek hála, mintha már ismertük volna egymást, úgy jöttek az ökörségek. A csapat maximalistája aki szomjazik a tudásra és a sikerre. Örülök, hogy a csapat tagja. Vikivel már az utcán éreztem, hogy imádni fogjuk egymást. Egy hihetetlenül nagy story teller. Ami egyből megfogott benne, hogy csinálja. "No matter what" - úgy élvezte a fotózást és csinálta ott nekünk, pasiknak a hangulatot ahogy egy igazi nőnek kell. Örülök, hogy a csapatba került Ő is. Márk, ugyancsak a Vajdasgából érkezett és a legcsöndesebb tagunk. De, ez ne tévesszen meg senkit - gondoltam én. Ugye, alamuszi-nyuszi nagyot ugrik. Ha jól tudom, legfiatalabb tagunkként van itt, de ki merem jelenteni, hogy Ő van a legjobban rendben az élet értékeivel. Tudja mit akar és hogy el is fogja érni. Szereti a csaldját és nagyon hálás nekik. Ez a fajta mentalitás elengedhetetlen egy csapatban. Örülök, hogy itt van. Józsi, a kismesterünk. Egy nagyon ügyes fiatal aki rentgeteg helyre fog még eljutni, köszönve annak, hogy olyan tiszta pozitivitással rendelkezik, amit már rég láttam. Segitőkész és motivált, imádja amit csinál és nagymester lesz belőle, az tuti. Örülök, hogy a csapat tagja. Végezetül de nem utolsó sorban Dani, aki a magabiztosság netovábbja. Tudja, hogy nem elég a hit, cselekedet is kell ahhoz, hogy valami történjen és kész meglépni. Örülök, hogy egy cselekvőbajnok is a csapatunk tagja. 

Jajj a fotózás, igen! Viktor fogadott minket, ahol egy profi fotósnak és kedves segédjének lettünk bemutatva(www.papaizoltanphoto.hu). Nagyon szép kis budapesti stúdiót rakott össze. Kaptunk kávét, vizet és elindult a móka. Készültek közös fotók, egyéni fotók, Viktorral és egy szponzorált termékkel. Egy pénztárcával, vagyis kártyatárcával(www.walterwallet.hu). Végig nevettük, jöttek a jobbnál jobb ötletek a beállitásokra. Szerintem a fotós urat a végére kikészitettük, de azért még mosolygott ránk nagyon ügyesen. Nagyon pozitvian telt a fotózás amit egy közeli kis pub-ban folytattunk. Itt találkozhattunk Viktor kedves barátjával és kollégájával, az egyik szakmai zsűrivel, Flóriánnal. Ő is és Viktor is tartottak egy kis beszédet, hogy mégis mire kell majd számitsunk, mik fognak történni és hogy mekkora dolog volt már eddig eljutnunk, úgyhogy csak fényezték a kis tanoncokat, de ráintettek arra is, hogy fel kell kötni a gatyát. Sajnos Ők keveset járnak Budapesten, igy nehezebben egyeztetnek megbeszéléseket. Hát most könnyen ment csak pont az estébe nyúlóan, igy egy idő után el kellett tőlük köszönjünk. Csak a 7-ek maradt ott és mint ilyenkor szokott lenni, ittunk. Nem sokat, mivel másnap indult a képzésünk. De azért, egy-kettő ital mellett jól összeismerkedtünk. Tudtuk már ott. Vagyis én láttam már mindenki szemében, hogy tudja... itt nagy dolgok fognak történni. Hangoztatom újra és újra, hogy ez a mestermind group akarva, akaratlanul összejött és azóta is összetart barátilag és épiti egymást. Már várva várom, hogy épüljön a szakmaiság is. 

Hogy milyen volt az akadémia első sorozata? Következő blogbejegyzésemben kiderül. De annyit elárulhatok, hogy ilyen szinvonalban még sosem volt részem. Jó vagy rossz? Kiderül ;)

 

Ki lett az ifjú padawan?

Az első bejegyzésem kezdetén vicceltem néhány gondolattal, érzéssel. Hogy bejött- e ? Hogy ki is lett az ifjú padawan? Hmm.. még jobb történt! 

Vasárnapi ebéden voltam éppen Laurával és Norbival, édesanyukájánál. Moziba készültünk aznap pihenés képpen, de előtte gondoltuk feltőltődünk egy kis rántott hússal. Már éppen asztalhoz ültünk amikor csörrent a telefon. Gáli Viktor hiv éppen. Huha! Ma van a napja, hogy megtudja a 15 versenyző, hogy ki is lett a nyertes. Rentgeteg munkát raktam bele a feladatokba. Gyorsan felpattantam és az ajtóhoz siettem, hogy jól halljon. Térerő volt mindenhol, nem tudom miért tettem ezt. Mondjuk úgy, izgultam azért egy kicsit, bár a barátaim támogatása miatt éreztem, hogy ez össze fog jönni. Igazán akartam!

Szomorú hanggal hivott fel Viktor, mintha nem lenne minden olyan rendben. Hireket hoztam- mondta Ő. Mondtam neki el se mond, ha ilyen szomorú a hangod, inkább nem is akarom hallani.. :D még ezen se nevetett, csak közölte, hogy muszáj elmondania és el kell fogadjam a hirt, ahogy őt is el kell viseljem az ősz és tél folyamán ugyanis együtt fogunk dolgozni! YAAAS! 

Ha jol értem akkor megnyertem, igaz? - a választ meg se hallgattam hanem táncra perdültem, mutogattam a konyhába a többieknek, hogy: Én nyertem! Én nyertem! Én nyertem! Közben a nappaliba átsiettem és kiálltam a teraszra. Megdobbantott a hir, nagyon örültem neki, szinte éreztem, hogy egy nagy változás indult be az életemben, hiszen innentől már csak rajtam múlik mit hozok ki a lehetőségből! Kösd fel a gatyát - mondta Viktor. Rentgeteg dolgunk lesz! Na meg ezernyi más dologról is beszéltünk... azaz beszélt. Én annyira táncoltam és örültem, hogy csak egy-egy szóval reagáltam az elhangzottakra. Viszont egy dolgot elkaptam, ami még jobb hirré varázsolta a lehetőséget. Na mi lehet még ennél is jobb?

Nem csak én nyertem! Annyira, de annyira erős volt a mezőny, hogy Viktor és a szakmai zsűri kiválasztott 7 embert, a bűvös 1%-ot a 700-ból. Hogy miért örülök én ennek? 7 fiatal, azonos érdekeltségű vágyakkal, célokkal együtt fog dolgozni, miért is jó ez? Képzeld el! Mintha 7 kis Steve Jobs-ot összegyűjtenénk. Hát mit fogunk mit itt véghez vinni? Egy olyan csapat tagja lehetek, ahol minden résztvevő tőzsdés sikereit akarja véghez vinni és megkapták a lehetőséget, hogy ezt ne egyedül próbálják megtenni. A sikerhez mindig is legalább 2 ember kell. Mi kaptunk másik 6-ot! Milyen hihetetlen dolog ez? 

Október 11.-én indul a közös utunk. Tőzsdetanoncok! Jövünk!

Viktor rólunk irt bejegyzéséről itt olvashattok: 

https://viktorgali.com/2018/09/27/tozsdetanoncok-a-lathataron/

Elmondtam a hirt gyorsan azoknak, akiknek a videót is megmutattam, na meg akikkel éppen kontaktban voltam. Mindenkitől azt kaptam vissza, hogy : "Én tudtam!" "Annyira nyilvanvaló volt, hogy nyerni fogsz!" és hasonlókat. Örülök, hogy a barátaim látják a sikereimet már most. Tűkön ülve várom az első találkozást a csapattal és hogy elkezdjünk együtt dolgozni. 

Hogy mi is fog történni az első találkozáson? Kik a szerencsés csapattagok? Egy biztos. Én már benne vagyok, kik lehetnek a többiek? 

Belépés Long irányban

Megvan az az érzés, amikor felhívnak téged egy olyan hírrel, ami nem csak kikerekíti a szemeidet, de a szívedet is ritmusos dobolásba fogja? Amikor ez a heves dobogás adrenalint áraszt szét a testedben és érzed, hogy megállíthatatlan vagy? Amikor tudod, hogy már benne vagy a folyamatban és ezt vagy megnyered, vagy megnyered? Na, ez történt velem egy délután, amikor Gáli Viktor bejelentette, hogy… de ne szaladjunk ennyire előre. Kezdjük szépen az elején!

 

 Az életemben mindig kerültem jobbról, ballról a tőzsde világát. Néhol meg-meg álltam, körbe néztem, kisebb-nagyobb sikerekkel.  Helyenként bukásokkal is. Éreztem mindig, hogy ez tanulópénz. De még nem tudtam! Még nem tudtam azt se, hogy egyszer belebotlok egy hirdetésbe, amit a kerülgetésnek hála megtettem másik több ezerrel, és azt se tudtam, hogy ez az egy hirdetés ennyire átfogja formálni a terveimet, céljaimat és vágyaimat. Ez volt Gáli Viktor tőzsdeakadémiára való pályázatának a hirdetése. Marketing céljaim miatt tanultam, elemeztem az ilyesfajta hirdetéseket, amikor észrevettem, hogy mire is bukkantam én. Az elmúlt években minden munkát szinte azért találtam ki, hogy később megalapozzam a tőzsdei karrieremet. Ezt így tettem a Social Media Marketinggel is. Elolvasva a hirdetést, mint érdeklődő, ráeszméltem, hogy csak toltam magam előtt az igazi vágyamat, hiszen ilyen lehetőség van most előttem, ezt kerestem! Nem gondolkodva sokat, el is határoztam, hogy megpályázom az akadémiát. Mi baj lehet 2-3 óra pályázatírásból? Ugye.. Hát így is tettem. Olyan erős motiváció fogott el, amit már rég, vagy meg is merem kockáztatni a kijelentést, még sose éreztem. Tudtam, hogy a pályázatom ütős lesz! Írás közben, mintha ez a 2-3 óra csak 10-15 percnek tűnt volna. Meg is lett az eredménye. 700 pályázóból 2 fordulón át, a legjobb 50-ből a legjobb 15-be választottak bele. Jött is a telefonhívás. Egy találkozó Viktorral személyesen, ahol kiderül minden! Az egész találkozó alatt figyeltem és fejben jegyzeteltem. Mit is éltem át ezen a délutánon egy kávé mellett? Általában az az ember vagyok, aki a lehetetlen dolgokért is küzd és vágyakozik elérni azokat. Sose gondoltam volna, hogy egy profi és független trader-rel fogok megismerkedni, eddig a napig..

 

 Viktorral való találkozásom nagyon pozitívan hatott rám. Nem csak a szakmai tudása, hanem mint embersége, ami egyből észrevehető volt számomra. Rengeteg részletet nem is tudtam még, így a találkozásra úgy készültem, hogy nekem is lesznek kérdéseim. Szinte az első 15 percben, ezekre a kérdésekre megkaptam azokat a válaszokat, amik elindították bennem a vágyat, hogy ezt véghez vigyem, hogy ez az én lehetőségem.. és ez nem minden! Nem gondoltam volna, hogy egy olyan emberrel és rendszerrel kerülök kapcsolatba ahol úgy érzem, hogy az emberiség a mérvadó és nem az ami a tőzsde közismert pozitív végterméke. A pályázat megnyerése nem ingyenes oktatást jelent, hanem, hogy Viktor és csapata teljes mértékben fedezi az akadémia költségeit. Hogy miért is mondom ezt? Az akadémia egy jótékonysági alap bölcsője és táplálója. Azért jött létre, hogy értéket képviselve, majd azt átadva ne csak sikeressé tegye az embereket, akik szeletet vesznek a hatalmas tortából, hanem, hogy jót cselekedjen, jelen esetben a gyerekeknek.. ha jól vettem ki Viktor szavaiból. Egyszóval, emberiség. Ez jellemezte egész beszélgetésünket, ahol elhangzottak mondatok Zétényről, kisfiáról, kedves feleségéről, aki állatorvos szeretett volna lenni és, hogy egy házibulin ismerkedtek meg, egészen át a kemény 8 évig, amit ennek az egésznek szentelt, hogy tudását olyan szintre fejlessze négy fal között, hogy azt már senki se merje megkérdőjelezni, amikor Ő onnan kitör. Nem ment könnyen, mint ahogy semmi sem. De Viktor, ezért lettél olyan jó ember amilyen most vagy! Inkább egy baráti beszélgetésnek mondanám ezt a találkozót és nem egy teszem azt, interjúnak vagy felvételinek. Az elejétől fogva a végéig csak is azt éreztem, hogy az a fontos, hogy én milyen ember vagyok, függetlenül szakmai tudástól.. tudok-e azonosulni, tudom-e miket fogok kockáztatni, kitartó vagyok-e ahhoz eléggé, hogy végig csináljam és segítsem az akadémia munkáját, tudok-e tanuló, tanár vagy akár barát lenni. Képviselhetem-e az akadémiát és az arculatot, amire a válasz IGEN lett. Ugyanis a találkozó után pár napra, jött is újra a telefon két izgalmas feladattal. 

 

 Egyik feladatom egy 1 perces videó, amit nagy izgalommal készítettem el, a másik pedig egy blog bejegyzés, ami végig fogja kísérni az utamat. A videót itt találhatjátok: 

https://www.youtube.com/watch?v=IsDlXzjQOEg

Igazi versenyszellem kelt elő bennem a feladatok hallatán. Őszintén félelmet vártam, de csupa pezsgés fogott el. Pár napig csak agyaltam és újra meg újra feltettem a kérdést, hogy miért is akarom, hogy én legyek, aki megnyeri a pályázatot?! Ezt a videóban megtudjátok. Nagyon sok pozitív hatással volt rám az egész verseny, most már így nevezném. Letisztult előttem, hogy ez az, amire szükségem van, amibe érdemes azt a rengeteg energiát és időt belefektetni kitartóan. Ami nem csak egyoldalúan térül meg. Amint már említettem, mindig is a lehetetlen és megfoghatatlan célokért küzdő ember voltam. Egyet-kettőt el-el érve. De sose gondoltam volna, hogy egy találkozásig eljutok.. így felmerül a kérdés, miért ne lehetnék én az, aki megnyeri? 

 

 

 

 Rátkai Ádám Bence, blog a kezdetekről.